Läsvärt

Varför inte bli biodlare?


Att odla bin är oerhört intressant! Det är så rogivande att sitta i gräset framför flustret och se på när bina kommer flygande, tungt lastade med nektar och pollen. Bina utför ett mycket viktigt arbete med att pollinera våra blommor i trädgårdar, på åkrar och i skogen. Genom att själv odla bin bidrar du till att öka skörden av frukt, blommor och åkerbruk i din omgivning.

Dessutom får du uppleva lyckan att skörda din alldeles egna honung!

Den genomsnittliga skörden i ett bisamhälle är cirka 20-30 kilo per år. På köpet får du biprodukter som vax till t.ex..ljus och propolis (kittvaxet som bina tätar kupan med) till hälsoprodukter.

Bin är precis som människor - de anpassar och ändrar sig hela tiden. Det är just detta fenomen, som biodlare tycker är intressant - bina gör inte som det står i boken! Man skojar och säger: "de första tjugo åren är du nybörjare!" Det ligger något i det, varje gång man öppnar kupan lär man sig något nytt!

Om du fundera på att skaffa bi så tveka inte. Biodlare behövs i hela Sverige. Vi importerar tonvis med honung,  för att man tror det är svårt att sköta bin, och att man blir stucken. Du kan sitta lugnt en meter från dina bi och dricka kaffe utan problem, bara du inte sitter framför flustret, där bina flyger in och ut. 
Husdjur som bara behöver kollas en gång i veckan på sommaren och behöver ej matas. Sover hela vintern och vill vara ifred. Du kan ha 50000 bin få 30 kg honung och arbeta 1 timma i veckan + tiden du lägger ner när du tar vara på din honung. Låter det inte bra! Vet du vad honung smakar och kostar!

Varför inte själv pröva på biodling? 
Du har ju redan tagit första steget genom att läsa så här långt!
 
FÖR NYBÖRJAREN: Information av Bertil Helmesjö.


Välkommen till binas fantastiska och spännande värld!

Maskrosor

Har pålrot och runda, ihåliga stjälkar med en blomkorg på varje stjälk.

I stjälkarna finns mjölksaft som när den torkar bildar bruna fläckar.

Bladen sitter i en rosett. Holkfjällen sitter i två kransar, den inre med fjällen uppåtstående och den yttre något kortare och ofta nedböjda fjäll. I Norden innehåller släktet Taraxacum mer än 900 apomiktiska småarter indelade i nedanstående 14 sektioner. Se även lista över maskrosarter.
Läs mer på Wikipedia


Hallon


 (Rubus idaeus) är en buske som tillhör hallonsläktet i familjen rosväxter. Arten är nordligt cirkumpolär och förekommer i Europa, Asien och Nordamerika. Den växer vilt i nästan hela Sverige och har odlats i Sverige sedan renässansen. Vanligast är röda hallon, men även gula förekommer.[1] Bären börjar mogna runt juni, men den stora skörden kommer i slutet av juli/augusti då plockandet måste ske omkring varannan dag för att inte bären ska förfaras. Bären äts som de är eller används till sylt och saft.

Läs mer på Wikipedia

Vitklöver


blommar från juni till september och är en av Nordens allmännaste växter.

Nedliggande stänglar slår rot från lederna; bladens och blomställningarnas stjälkar står däremot upprätta.

På torra betesmarker bildar denna baljväxt tillsammans med vissa gräs och några andra örter den lågväxta vegetationens huvudmassa; mer, desto mer platsen genom trampning och gödsling övergår till kulturmark. Dess täta, låga mattor, till stor del bildade av sterila skott, är mycket begärliga för hästar och all boskap.

Frukten är en balja, som innehåller tre eller fyra frön.
Läs mer på Wikipedia

Har du någon av dessa växter i din närhet? Då kan du också bli bli biodlare.

Vill du bli biodlare?

så anmäl dig här.