STENUNGSUNDS BIODLAREFÖRENING
Föreningen med sting!!


VARFÖR INTE BLI BIODLARE?

Skörda din egen honung!

Våra medlemmar hjälper dig!
Ring någon eller kom till oss!

Att odla bin är oerhört intressant! Det är så rogivande att sitta i gräset framför flustret och se på när bina kommer flygande, tungt lastade med nektar och pollen. Bina utför ett mycket viktigt arbete med att pollinera våra blommor i trädgårdar, på åkrar och i skogen. Genom att själv odla bin bidrar du till att öka skörden av frukt, blommor och åkerbruk i din omgivning.

Dessutom får du uppleva lyckan att skörda din alldeles egna honung!

Den genomsnittliga skörden i ett bisamhälle är cirka 20-30 kilo per år. På köpet får du biprodukter som vax till t.ex..ljus och propolis (kittvaxet som bina tätar kupan med) till hälsoprodukter.

Bin är precis som människor - de anpassar och ändrar sig hela tiden. Det är just detta fenomen, som biodlare tycker är intressant - bina gör inte som det står i boken! Man skojar och säger: "de första tjugo åren är du nybörjare!" Det ligger något i det, varje gång man öppnar kupan lär man sig något nytt!

Om du fundera på att skaffa bi så tveka inte. Biodlare behövs i hela Sverige. Vi importerar tonvis med honung,  för att man tror det är svårt att sköta bin, och att man blir stucken. Du kan sitta lugnt en meter från dina bi och dricka kaffe utan problem, bara du inte sitter framför flustret, där bina flyger in och ut.
Husdjur som bara behöver kollas en gång i veckan på sommaren och behöver ej matas. Sover hela vintern och vill vara ifred. Du kan ha 50000 bin få 30 kg honung och arbeta 1 timma i veckan + tiden du lägger ner när du tar vara på din honung. Låter det inte bra! Vet du vad honung smakar och kostar!

Varför inte själv pröva på biodling?
Du har ju redan tagit första steget genom att läsa så här långt!

 
FÖR NYBÖRJAREN: 
Information av Bertil Helmesjö.

Välkommen till binas fantastiska och spännande värld!

STENUNGSUNDS BIODLAREFÖRENING
Kontaktperson.
Karin Bryngelfrid
Hälsovägen 38
44497 Svenshögen
Tel. 0705-515531
E-postadress: k
arin.bryngelfrid@perstorp.com

 

Blir man inte stucken när man odlar bin?
Många är fascinerade av bin men tror att det är farligt att umgås med dem. Men idag behöver man inte vara ett dugg orolig! Det finns mycket effektiva skyddskläder i form av slöjor, handskar och overaller. Iklädd dessa skydd får man normalt inga som helst stick. Man ser ibland biodlare som arbetar helt utan skyddskläder. Men de är vana, har snälla bin och tycker att det är bekvämare att arbeta utan skydd. De får ett och annat stick men har utvecklat en viss grad av immunitet mot giftet, som gör att sticken inte svullnar upp. Det är viktigt att veta, att det är du själv som väljer om du vill bli stucken eller ej! Med goda kunskaper om bin kan du arbeta tämligen riskfritt. Vi bedriver ett framgångsrikt avelsarbete för att få fram snälla, lättarbetade bin som inte heller svärmar så ofta.

Vad kostar det och vad behöver man för utrustning?
Ett startpaket med lite utrustning som slöja, handskar, rökpust och kupkniv kostar 700- 800 kronor. mer info här.
En bikupa bestående av 4 frigolitsargar, botten, tak och 20 ramar för vaxkakor och glasburkar se denna länk, kostar ny från cirka 2000 kronor. Begagnade lådor och tak kan du köpa  från cirka 1000 kronor. De flesta snickrar dock sina kupor själva och då blir kostnaden betydligt lägre – och då har man ju roligt också.
Själva bina kostar från cirka 1.500 för en avläggare (5.ramar bin med årets drottning. Ca 2.500 kr kostar ett övervintrat samhälle. (8-10 vaxramar med bin)
Du behöver dessutom för honungsskörden ha tillgång till silar, kärl och honungsslunga. Slunga har föreningen som du kan hyra billigt.
Den totala kostnaden initialt är cirka 3.500 -5.000 kr, men den stora delen är en engångskostnad. Året efter kan du kanske sälja honung för 3.500 kr.
Driftkostnaden varje år för vax, drottningar, burkar och socker för invintring får du normalt tillbaka, när du säljer din honung till vänner och bekanta. Du kommer inte att tjäna några stora summor på honung, men du kommer garanterat att få en mycket rolig, intressant, viktig och miljövänlig hobby!

Uppställningsplats
Om du inte har möjlighet att ha bina hemma på grund av tomtstorlek eller grannar, kan du (om du blir medlem i Stenungsunds Biodlareförening)
ställa dina samhällen i Föreningsbigården. Där kan du alltid få goda råd och hjälp med skötseln. Man kan ha bin som "sommartorpare" men bör då ha kontakt med någon lokal biodlare som kan hjälpa till vid behov.

Kunskaper
Kunskaper om biodling får man bland annat genom litteratur, men det mesta lär man genom praktiskt arbete tillsammans med mer erfarna biodlare inom föreningen. Det finns en fin tradition bland biodlare att man lär av varandra! Du kan dessutom anmäla dig till någon nybörjarkurs. Ring gärna någon i styrelsen så hjälper vi till.


Hur mycket tid tar det?

Det är vanligt att man börjar med två samhällen, så att man vid behov kan förstärka det ena samhället med det andra. Men det går också bra att börja med ett samhälle. Under svärmningsperioden (maj till juli) bör man kontrollera samhället en gång per vecka eller minst var nionde dag. Med två samhällen är arbetstiden cirka 1 timme per vecka – men allt detta får du hjälp med i Bigården om du startar med dina samhällen där. När du skall skörda din honung behöver du kanske en kväll eller hel dag. Mellan oktober och mars gör du nästan ingenting med bina, utan lägger endast några timmar på underhåll av din utrustning eller gör nya kupor t.ex..

Bli medlem i Stenungsunds Biodlareförening
500 kronor per år är medlemsavgiften i Sveriges Biodlares Riksförbund och vår egen lokalförening. Du får då "Bitidningen" som Riksförbundet ger ut tolv gånger per år och vårt eget lokala biblad en gång om året. I vårt biblad kan du skriva in artiklar eller eller sätta in en annons. Som medlem får du också rättigheten att använda förbundets välkända etiketter på din honung. Den måste  först kvalitetsgodkännas av honungskommiten i den lokala föreningen. Detta bland mycket annat lär du dig så småningom.
Du kan anmäla ditt intresse till någon i styrelsen (se längre ned på sidan) - eller bara ringa och prata om hur det är att vara biodlare för att undersöka om denna fina och intressanta hobby skulle vara något för dig.
Vi är för närvarande nästan 70 medlemmar.

Medlemsmötena i Föreningsbigården - öppna för alla!

Ta gärna med intresserade vänner.

 

Vill du ha kontakt med oss?
Om du undrar om biodling är något för dig, kan du ta kontakt med någon i föreningen
eller helt enkelt hälsa på oss i Bigården någon torsdag eller lördag i sommar.

Du är hjärtligt välkommen!

Föreningen har en honungsslunga
som föreningens medlemmar kan hyra.


Kontaktpersoner
Per Mollberg ordförande 0703-695807
Åse Stolt vise.ordförande 0739-250408
Roger Sundqvist kassör 031-262934
Jeanette Vahlenberg sekreterare 0303-777367
Sandra Wegen ledamot 0727-004680
Sture Stenfeldt ledamot 0703-407440
Karin Bryngelfrid kontaktperson 0705-515531

 

Webbansvarig Pelle Carlsson 0303-771962
Bitillsyningsman Sven Olof Nilsson 0303-773464
Norum,Ucklum Spekeröd och Jörlanda Mobil 0708-646562  
Bitillsyningsman Ödsmål S-G. Allansson 0303-82882

 

Drottning

Drönare

Arbetsbi


 

Till Startsidan