Bihälsa

Bihälsa

Vår bitillsyningsman


Hej,


Thomas Petterson heter jag och jag har blivit eran nya bitillsyningsman. Är 49 år och varit biodlare i ungefär 20 år. Bor på Orust dit jag flyttade i våras.


Jag har varit bitillsyningsman nere i Kungälv sen 2017, samt har haft större delen av Hisingen och Göteborgs norra skärgård i några år. Numera har jag hela Kungälv och sen er i Stenungsunds kommun.


Har mitt huvudmedlemskap i Södra Inlands biodlarförening och till dom brukar jag säga, speciellt nu när Amerikansk Yngelröta kommer närmare:
 * Lär er hur era samhällen ser ut när dom är friska, så ni ser förändringen om/när dom blir sjuka.
 * Hjälp varandra om ni vill utöka/sälja av samhällen så vi inte går över ån efter vatten och plockar in sjukdomar för att ni tjänar kanske 500:-
 * Anmäl era bigårdar till Länstyrelsen

Anmälan av bigård lägg markören på texten och tryck så kommer länken fram.

Lite mer information om biodling

Jordbruksverket - Biodling


Numera har Du som enskild biodlare ansvar för dina bin mår.

"Du har ett ansvar som biodlare

Du som har bin har ansvar för djurens hälsa. Du har också ansvar för att arbeta förebyggande för att hindra spridning av smittsamma sjukdomar. Detta gäller även när du under en kortare period ansvarar för skötseln av bina till exempel om du lånar eller hyr en bikupa över sommaren. Kom ihåg att det är bättre att förebygga än att bekämpa. Och friska bin är produktiva bin!


Du som har bin ska också ha kunskap om bland annat följande:

  • vilka sjukdomar och skadegörare som kan drabba bin
  • hur du ska förebygga och hindra spridning av smittsamma sjukdomar
  • samspelet mellan djurhälsa, djurskydd och människors hälsa
  • god praxis i fråga om djurhållning
  • resistens mot behandlingar, exempelvis kan varroakvalster bli resistenta mot apistan, apivar och polyvar yellow.

Det viktigaste du som biodlare måste göra för att hindra smittspridningen av sjukdomar på honungsbin enligt de regler som finns är det här:

  • anmäla till länsstyrelsen var dina bisamhällen är uppställda
  • anmäla till tillsynsmannen eller länsstyrelsen om du misstänker eller vet att dina bin är sjuka eller angripna av en smittsam sjukdom
  • föra register (läkemedelsjournal) över läkemedel du använder för att behandla dina samhällen mot varroa­kvalster, det gäller också vid behandling med organiska syror som inte är klassade som läkemedel
  • förvara material som vax, honung, begagnade bikupor och annan utrustning så att bin inte kommer åt det
  • be om tillstånd från tillsynsmannen om du vill flytta bin, vax, bikupor eller annat ut från en zon som är förklarad som smittad
  • bara använda foder från registrerade foderföretagare." Hämtat från Jordbruksverket.se


Med nutidens mobiler som har väldigt bra kameror så räcker det oftast att ni fotar det som ni anser ser konstigt ut och skickar till mig. Om jag sen anser att ett besök behövs till er bigård så bestämmer vi en tid för besöket.

Bitillsynen är alltid gratis!

Om ni undrar över något tveka inte att ringa mig på 072-222 04 00



Till vi ses ute bland bikuporna får Ni ha det så bra.


/Thomas - bitillsyningsman

  072-222 04 00"


Friska bin


Friskabin.se är Sveriges nya och gemensamma bihälsoplattform för alla biodlare. Syftet med sidan är att samla evidensbaserad kunskap om bihälsoarbete, rådgivning i bihälsofrågor och att genomföra utbildningsinsatser i den senaste lagstiftningen som berör biodling. Friskabin.se har tagits fram genom ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Biodlares Riksförbund, Biodlingsföretagarna och Sveriges lantbruksuniversitet med målet att förbättra bihälsan och minska vinterdödligheten av bisamhällen i landet.


Rådgivare inom bihälsa


I samarbete med projektet "Kompetensnavet för biodling" finns nu rådgivare inom biodling & bihälsa för bokning av biodlare i hela landet. Projektet leds av SLU Råd Nu som är en del av Sveriges lantbruksuniversitet.


Gå till http://bihälsorådgivare.se för att boka en rådgivare och/eller läsa mer om tjänsten.


Sammetsgeting


Sammetsgetingen är ett hot mot honungsbin och den biologiska mångfalden. Den finns än så läge inte i Sverige, men vi måste ha beredskap för om den dyker upp i landet.


Här är en presentation som Ann-Britt Carlsson satt ihop i ämnet: https://drive.google.com/.../1UbcFC9MpHM2AKNOsW8d.../view...


Här kommer även en länk till ett faktablad för identifiering av sammetsgetingen och dess bon: https://sitesv2.anses.fr/.../2013_Leaflet_Vespa_velutina...