Biodlare

Biodling

En intressant hobby


Så varför inte bli biodlare?


Att odla bin är oerhört intressant! Det är så rogivande att sitta i gräset en bit ifrån flustret och se på när bina kommer flygande, tungt lastade med nektar och pollen. Bina utför ett mycket viktigt arbete med att pollinera våra blommor i trädgårdar, på åkrar och i skogen. Genom att själv odla bin bidrar du till att öka skörden av frukt, blommor och åkerbruk i din omgivning.

Dessutom får du uppleva lyckan att skörda din alldeles egna honung!


Den genomsnittliga skörden i ett bisamhälle är cirka 20-30 kilo per år. På köpet får du biprodukter som vax till t.ex..ljus och propolis (kittvaxet som bina tätar kupan med) till hälsoprodukter.

Bin är precis som människor - de anpassar och ändrar sig hela tiden. Det är just detta fenomen, som biodlare tycker är intressant - bina gör inte som det står i boken! Man skojar och säger: "de första tjugo åren är du nybörjare!" Det ligger något i det, varje gång man öppnar kupan lär man sig något nytt!

Om du fundera på att skaffa bi så tveka inte. Biodlare behövs i hela Sverige. Vi importerar tonvis med honung, för att man tror det är svårt att sköta bin, och att man blir stucken. Du kan sitta lugnt en meter från dina bi och dricka kaffe utan problem, bara du inte sitter framför flustret, där bina flyger in och ut.
Husdjur som bara behöver kollas en gång i veckan på sommaren och behöver ej matas. Sover hela vintern och vill vara ifred.Du kan ha 50000 bin få 30 kg honung och arbeta 1 timma i veckan + tiden du lägger ner när du tar vara på din honung.Låter det inte bra! Vet du vad honung smakar och kostar!

Varför inte själv pröva på biodling?
Du har ju redan tagit första steget genom att läsa så här långt!

FÖR NYBÖRJAREN:Information av Bertil Helmesjö


Välkommen till binas fantastiska och spännande värld!

Det är bra att gå en kurs innan man skaffar egna bin

 

Det är för att vara väl förberedd och kunna ta hand om sina bin på bästa sätt.


Ann-Britt Carlsson är kursledare här i Stenungsund.

Besök Studieförbubdet vuxenskolan för mer info.

Vill du bli biodlare?

så anmäl dig här.

 

 

Du som är biodlare

anmäl till Länstyrelsen

var dina bikupor finns

Anmälan till länsstyrelsen

 

Alla som har bisamhällen skall registrera detta på länsstyrelsen. Det är inte en skattekontroll utan för att om våra bin blir sjuka skall en besiktningsman kunna stoppa spridning av t.ex. yngelröta.