Tord Glans, Ordförande
Mitt namn är Tord Glans och jag bor i Groland Västergård i Spekeröd tillsammans med Liliane Berndtsson, som är kassör i föreningen, och våra fyra katter.
Jag började en gång i tiden, för drygt 20 år sedan, med biodling tillsammans med min mentor John Wallgren i Jörlanda. Han höll då kurser för nybörjare för Södra Inlands Biodlareförening, där jag då blev medlem. Vi hade tillsammans 7 bikupor och det var en mycket lärorik och rolig tid.
Efter några år gjorde jag ett uppehåll - på 13 år - och nu är jag åter igen inne på mitt sjätte år som biodlare, vilket blir totalt mitt nionde år. Liliane och jag har idag tre samhällen, två som står här på gården och ett skogsamhälle.
Jag gick med i föreningen 2019 och på årsmötet hösten 2021 blev jag invald som ledamot i styrelsen där jag valdes till sekreterare. Efter två år som detta fick jag frågan om att ta över ordförandeklubban, vilket jag också gjorde.
Jag ser mycket fram emot att få utveckla vår förening tillsammans med styrelsen och alla medlemmar och är glad och mottaglig för idéer och förslag från alla.
Vi ses!
Tord
Ellen van der Meer, Vice ordförande
Hej, jag heter Ellen van der Meer och bor i Groland i Spekeröd med min man, två barn, två hundar och sex katter.
Jag startade med biodlingen direkt efter en biodlingskurs för nybörjare med Ann-Britt Carlsson som kursledare i 2021. Jag köpte direkt efter kursen mitt första samhälle som jag har haft i tre år. Samhället har jag delat, slagit ihop igen och även fött upp en ny drottning, men tyvärr överlevde inte samhället förra vintern. I juni köpte jag ett nytt samhälle som var ett starkt samhälle innan invintringen. Jag hoppas att jag kommer kunna dela samhället nästa säsong och ha två samhällen istället för ett.
Jag gick med i föreningen direkt efter kursstarten i 2021. I början har jag varit på flera olika träffar på Mariagården och tyckte det var så roligt att träffa mer erfarna biodlare, som alltid hade ett svar på mina frågor. Tyvärr har jag haft mindre och mindre tid att komma till träffarna de senaste åren, men istället hoppas jag att jag kan bidra mer till föreningen kommande året som vice ordförande.
Ha det fint!
Ellen
Liliane Berndtsson, Kassör
Jag heter Liliane Berndtsson och bor i Groland Västergård i Spekeröd tillsammans med Tord Glans, som är ordförande i föreningen, och våra fyra katter.
Nu går jag in på mitt femte år som biodlare och tycker att det är så roligt och spännande.
Ihop med den mer kunnige Tord, började min biodlar-karriär med två st samhällen som köptes från Ann-Britt och Pelle Carlsson på Carlssons Biodling. Andra året gick Tord och jag en Drottning-odlingskurs, där vi drog upp var sin drottning som vi kunde göra avläggare på.
Våren 2021 deltog jag i en Honungsbedömningskurs och hösten 2021 fick jag erbjudandet att ingå som honungsbedömare för föreningen, vilket jag såklart tackade ja till och där jag idag är vice ordförande i Honungbedömningskommittén.
På årsmötet hösten 2023 fick jag frågan om att delta som ledamot i styrelsen, vilket jag tackade ja till och är idag invald som kassör för föreningen av styrelsen.
Jag ser verkligen fram emot att få arbeta med alla frågor som kan tänkas dyka upp här i föreningen.
Väl mött!
Liliane
Paula Holmgren, Sekreterare
Jag heter Paula Holmgren och bor i Ödsmål.
Jag är “nybörjare” i biodling och har haft bin sedan sommaren 2022 ihop med min sambo. Vi hade då avslutat en nybörjarkurs, som jag anser är helt nödvändig då jag inte visste någonting om biskötsel. Vi startade med två samhällen, men i höstas invintrade vi fyra samhällen. Vi har fått god hjälp med tips från flera medlemmar i föreningen, vilket tacksamt tagits emot.
Jag blev styrelseledamot 2023 och är idag sekreterare. Det är intressant att få större inblick i föreningen och dessutom kanske kunna bidra med något.
Så, välkommen med åsikter och funderingar, eller kanske en och annan anekdot.
Vänliga hälsningar
Paula
Clara Gerhardt, Vice sekreterare
Mitt namn är Clara Gerhardt och jag bor med min man, två döttrar, får, höns och bin på en gård på Mjörn i Tjörns kommun. Jag driver eget som arkitekt och driver även mina bisysslor i ett företag.
Vi kom till Sverige (från Tyskland via Nya Zealand) 2012 och köpte de första samhällena av Sven-Olof år 2014 efter avklarad nybörjarkurs. Det kändes då naturligt att bli medlem i Stenungsunds Biodlareförening, även om föreningen på Tjörn ligger närmare oss.
Önskan att bli biodlare fick jag redan som barn. Det fanns ett övergivet bi-hus med redskap och halmkupor i skogen på vår tomt. Jag älskade att klättra in med mina syskon och drömma om mina egna bin, men visste inte hur jag skulle lära mig.
Under åren har antal kupor på hemmaplan ökat smygande och just nu har jag 18 stycken.
Efter 10 år i föreningen känns det rätt att ställa upp och ge tillbaka lite efter alla frågor som besvarats tålmodigt, kurser med andra bi-intresserade och hjälp och goda råd jag har fått.
Just nu är det oklart om och i vilket format träffarna på bigården på Mariagården kommer att fortsätta. Under 2025 får jag därför äran att lägga ut mina tankar kring jobb i bigården på föreningens Facebook-grupp.Jag hoppas att detta är till nytta för alla som känner att regelbundna fysiska träffar i bigården är för tidskrävande, men som ändå vill veta vad som är aktuellt i bigården. Utöver detta ska jag försöka ordna med intressanta tematräffar till alla som vill träffas och umgås ”analogt” kring olika ämnen.
Hälsningar
Clara
Stenungsunds Biodlareförening